Dat is toch zeker geen herenkleding?

“Pappa, je heb toch zo’n hekel aan het winkelen voor herenkleding?” Rietje stormde de huiskamer binnen en keek met opgewonden ogen naar haar vader die met een biertje in zijn hand naar Goede Tijden-Slechte Tijden zat te kijken. Er was net reclameblok begonnen dus hij keek haar vragend aan.

“Huh? Winkelen voor herenkleding? Wat bedoel je?”

Rietje schoof haar smartphone onder pappa’s neus en wees naar het schermpje.

“Hier, pappa…Fitbay.”

“Fitbay?”
“Ja…da’s weer wat nieuws. Een geweldige app. Voor mannen zoals jij die herenkleding nodig hebben, maar geen zin hebben in al dat gedoe in de winkels.”

Vader nam een slok uit zijn flesje en zuchtte. De vrouwen in huis belaagden hem voortdurend met kletspraat over een nieuw pak of een mooie gestroomlijnde pantalon, terwijl hij het liefst met zijn trainingspak van Adidas over straat liep.

“Kijk,” zei Rietje terwijl ze door de site van Fitbay surfte. “Je moet een account maken en je fysieke gegevens invoeren en dan krijg je allemaal foto’s te zien van heren met ongeveer dezelfde afmetingen die jij hebt en met de maten van hun kleding. Dan kun je online een bestelling plaatsen en krijg je je nieuwe herenkleding thuisbezorgd. Kind kan de was doen.”

“Vooruit Hannes.” Moeder bemoeide zich er nu ook mee. “Je hebt echt een nieuw pak nodig en we gaan direct iets voor je bestellen.”

“Maar mijn Adidas pa—“
“Niks Adidas pak,” antwoordde moeder scherp terwijl ze naast Hannes op de bank plofte en de smartphone uit zijn hand griste. “We maken meteen een account voor je.”

Rietje ging aan de andere kant naast vader zitten en klopte hem bemoedigend op de schouder. “Komt allemaal goed, pappa.”

“Wat voor wachtwoord wil je hebben Hannes,” vroeg moeder.

“Adidas123,” zei Hannes opstandig.

Moeder vulde geduldig de vragenlijst in.

Gewicht 127 kg. Lengte 1 m.50. Geslacht Man. Email: Hannesvetwinkel@hotmail.com.

“Klaar,” zei Rietje. “Nu even wachten tot de gegevens verwerkt zijn en dan kunnen we gaan shoppen.”

Opeens verscheen er een bericht op het schermpje.

Sorry…Looks like no people quite like you have signed up.

“Huh…Wat betekent dat,” zei pappa gespannen.

Moeder krabde haar hoofd. “Hmm…Er zijn geen mannen die op jou lijken. Rietje, ga de weegschaal eens halen. Misschien hebben wij zijn gewicht niet goed.”
Rietje rende naar boven en kwam even later hijgend weer binnen met de weegschaal.

“Vooruit, Hannes. Op de weegschaal.”
Pappa protesteerde nog even en wees naar zijn versleten Adidas pak, maar toen hij de vastbesloten uitdrukking op het gezicht van Rietje zag besloot hij om er toch maar op te klimmen. Hij plantte zijn voeten op het apparaat dat begon te kraken.

Rietje beet op haar lip terwijl ze met haar ogen het wijzertje volgde dat als een komeet omhoog schoot.

“132-133…nee 134 kg, pappa. Je bent weer aangekomen. Komt natuurlijk door het kerstdiner en al die biertjes van je.”

Moeder zuchtte. “Je moet echt gaan afvallen, Hannes. Dit kan zo niet langer.” Toen richtte ze zich weer op de App van de herenkleding van Fitbay en vulde het nieuwe gewicht in.

Opeens verscheen er een vriendelijk glimlachend gezicht op het schermpje, begeleid met wat foto’s van een veel te dikke buik.

Dick, The Mighty Mouse, stond er onder. Rietje las de tekst hardop voor.

“Die Dick heeft dezelfde afmetingen als vader,” zei Rietje. “Wat hij draagt kan pappa ook dragen.”

“Dat kan toch niet,” zei moeder vol ongeloof terwijl ze naar de foto’s van Dick staarde.

Er stond inmiddels een grote grijns op het gezicht van pappa.

“Wat zit jij nou te grinniken,” vroeg moeder toen ze opkeek.

Kijk maar goed,” zei Hannes terwijl hij weer naar de foto’s wees.

Rietje zag het ‘t eerst.

Toen zag moeder het ook.

Dick droeg een Adidas pak. Het zat hem perfect en hij had het besteld bij Fitbay.

“Geef mij dat apparaat maar eens,” zei Hannes en hij pakte het uit de hand van moeder.

“Hier staat dat je vrienden met Dick kan worden. Dat wil ik wel. Goede vrienden zijn tenslotte maar moeilijk te vinden in deze kille tijd. En bovendien kan ik nog wel zo’n pak gebruiken. Ik bestel er direct eentje.”

Hij keek even op naar Rietje. “Bedankt Rietje. Shoppen voor herenkleding is zo een waar feest. Het is toch ongelooflijk wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.”
Hij zuchtte voldaan, maar toen hij zijn biertje weer wilde oppakken kneep hij zijn ogen samen en zei met verbazing: “Leeg. Nu al?”

Hij schudde zijn hoofd en draaide zich weer naar Rietje. “Hè Riet. Haal nog es even een paar biertjes voor me uit de koelkast. Kunnen we vieren dat ik nieuwe herenkleding heb.”

“Een Adidas pak is geen herenkleding,” hijgde moeder verontwaardigd, maar pappa hoorde haar niet meer. De reclame was voorbij en Goede Tijden-Slechte Tijden was net weer begonnen. Pappa staarde gebiologeerd naar het scherm.

“Ik zal pappa uit het bestand van Fitbay halen,” zei Rietje nog tegen haar moeder terwijl ze haar schouders ophaalde. “Was toch zeker het proberen waard?”

“Zeker,” gromde moeder. “Maar één ding is zeker. Die Dick De Mighty Mouse, die komt hier niet naar binnen. Over mijn lijk.”